2015. november 29., vasárnap

Recept! Karahi csirke

Változtatás nélkül közlöm a karahi serpenyős csirke leírását Zsanettől, alias Mangotól, a nosalty.hu szakácsától:

Food Street. Lahor legismertebb sétálóutcája. Jellegzetessége, hogy egymás mellett működnek az éttermek az egész utcahosszon. Egymás mellett, egymással szemben. Minden étteremnek vannak kint asztalai az utcán, és pincérek, étlappal a kezükben próbálják becsábítani az étterembe az arra járókat. Le lehet ülni kint is és bent is. Általában kora este elevenedik meg az utca, az éttermek nagy része napközben zárva tart. Az ételeket nyílt tűzön készítik el az orrunk, illetve az étterem előtt, illetve a chapatit és naan-t is ott sütik ki a jellegzetes pakisztáni agyagkemencében a tandoorban.
A chicken karahi egy közkedvelt csirkehús étel, amelyet naan-nal vagy chapatival tálalnak.  A karahi egy fémből készült serpenyő (hasonló a wokhoz), amit tipikusan Indiában és Pakisztánban használnak. Az ételnek több változata is van, van aki tesz bele hagymát és zöld chillit, van aki kihagyja. Októberben két hetet töltöttem el Pakisztánban, és többek között Lahorban is jártam, ahol meglátogattuk a Food Streetet is. A recept sógornőmtől származik, aki szerint ez a változat hasonlít leginkább arra, amit a Food Streeten szolgálnak fel. Természetesen, mivel az nyílt tűzön készül, így sokkal pikánsabb ízű és illatú, de azért a konyhában is varázsolhatunk egy kis pakisztáni Food Street hangulatot.
Általánosan közepesre darabolt csirkéből készül, azonban van csont nélküli változat is (az éttermekben ez jelentősen drágább), én kicsontozott és felkockázott csirkecombot használtam.
Lehetőleg egy magasabb falú serpenyőben készítsük el, amit le tudunk fedni. A lényeg, hogy nagy felületen terjedjen szét az étel elkészítés közben, és mindig nagy lángon főzzük.
A fentebbi leírás eredetije és az emlegetett recept itt olvasható: http://www.nosalty.hu/recept/chicken-karahi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése