2016. május 15., vasárnap

Lahore elveszett öröksége megkerült


   A régi Lahorenak nevezett városrészben a Delhi Kapu után balra található a köznyelvben Shahi Hamam-nak nevezett fürdő bejárata. Shah Jehan mogul uralkodó alatt, 1634-ben épült fel a létesítmény, melyet az utazók és a város polgárai is használtak, többek között a Khán vezér mecsetbe való belépés előtti mosdásra. A fürdő török és perzsa stílus keverékében készült, s benne található a világ legnagyobb mogul freskója. 8 márványmedencés hideg-, 8 meleg-, és 5 gőzfürdő volt benne. Egyes források szerint a nőknek külön rész állt rendelkezésére, mely részben a szikh uralom alatt, részben a britek alatt használhatatlanná vált eredeti rendeltetésére. Más források azt állítják, hogy a nők számára a hét bizonyos napjain állt csak nyitva a fürdő. Később egyébként lányiskola is működött benne.
   A Shahi Hamam egyedülálló kulturális öröksége Közép-Ázsiának méretének és a mogul uralkodók korában készült fali freskóinak köszönhetően, illetve ez az egyetlen épület élte túl a "megpróbáltatásokat" és mutatja be ma Pakisztánban az egykori (mogul és szikh időkben) népszerű török/iráni/közép-ázsiai fürdőkultúrát.

   Többek között a Norvég Nagykövetség támogatásával két éves munkával helyreállították, s 2015 júniusától múzeumként nyitva áll a lakosság és a turisták előtt, akiket érdekel, hogy hogyan néztek ki és működtek a hagyományos fürdők.



Forrás: Norvég NagykövetségPakistan TodayLocally Lahore és magán képgyűjteményből a Facebookról




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése