2015. október 3., szombat

Egy természetes torlasztó

Stein Aurél 1900-ban már leírta azt, ami 1850-ben történt, majd 2010-ben megismétlődött: egy földcsuszamlás eltorlaszolta a Hunza-folyó útját, s Attabad mellett (2010-ben a falu helyén) tó keletkezett.

Az Attabad-tó látképe
"Attabad Lake, Pakistan" by Adeel Sattar. Licensed CC BY-SA 3.0 
A Gojal-tó, vagy ahogy máshol emlegetik, az Attabad-tó létrejötte az Attabad falu és környéke lakói számára katasztrofikus kimenetelű volt: a falut maga alá temette a földcsuszamlás, több tízezer környékbeli lakos otthontalanná vált, három ritka etnikai csoport léte került veszélybe. Mivel a Karakoram főút, mely Kínát és Pakisztánt köti össze, 19-22 km hosszan is víz alá került illetve megrongálódott, így az egyébként hatalmas átmenőforgalom kisebb hajókkal lett helyettesítve. Ez Pakisztán étel- és áruellátását is befolyásolta. A főutat két hete, 2015. szeptemberére hozták helyre, a kínai mérnökök 5 új alagutat is beleterveztek, melyek összesen 7 km hosszúak. 

A Karakoram főúttól (mely a Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó része, s Kínában folytatódik) azt remélik, hogy kulcsszerepet játszik a kínai befektetések számának növekedésében. Állítólag turisták is felkeresik Észak-Pakisztán e részét, hogy láthassák az útépítési bravúrokat (az itteni táj korábban is az ország harmadik leglátogatottabb turistaattrakciója volt). 
A főút újbóli megnyitása azonban a tó és az abból élők létét fenyegeti, az építések, földcsuszamlások és lehulló törmelékek miatt a tó már 10 év múlva teljesen eltűnhet.
A befagyott tó jegén


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése