2014. augusztus 27., szerda

Csak egy fél nap az út

Magyarországról Pakisztánba sokféle légi út vezet, itt összegyűjtöttem, hogy melyek a leggyorsabbak, legolcsóbbak és legegyszerűbbek:

Egy átszállással Budapestről Pakisztán több városába is el lehet jutni Dubajon keresztül. A legolcsóbb verzió a Wizz airrel Dubajig, majd ott átszállni a Flydubai vagy a Pakisztáni légierők (PIA) járatára. Ennek a hátránya, hogy Dubajban újra fel kell adni a bőröndöket és az adott légitársaságtól függően akár még egy másik repülőtérre is át kell utazni. A jó hír az, hogy a magyar állampolgárok az Arab Emírségekbe ingyen kapnak vízumot, ahol így 30 napig szabadon mozoghatnak. 
Szintén egy átszállással, elég gyorsan kijuthat az ember, ha a Qatar Airwayst választja, ez esetben pl. a Budapest-Lahore távolság (4950 km) akár 11,5 óra alatt is teljesíthető és a bőröndről Dohában az átszálláskor a légitársaság gondoskodik. 
Már alig várom október 27-ét, amikortól az Emirates naponta közvetlenül repül majd Budapestről, ugyanolyan, vagy még jobb szolgáltatást nyújtva, mint a katariak. Ez esetben ismét Dubajban kell átszállni, s Karacsiig 7,5 óra (+2 óra az átszállás) lesz az út. 
Főként a jegyárak miatt érdemes megnézni a Turkish Airlines kínálatát is, isztanbuli átszállással együtt 10,5 óra az út Islamabadba. Figyelem, az út hossza függ az átrepülendő térség biztonságától is, helyi háborúskodások miatt előfordulhatnak útvonal-változtatások (jelenleg pl. Irak légterét kikerülik a gépek).

   Érdemes a repülőgép első részébe foglalni a jegyet, ugyanis a pakisztáni útitársak nagyobb családdal és számos kabinbőrönddel, táskával utaznak. A fedélzeten kapott regisztrációs papírt is jó előre kitölteni, bár még így is lassabban megy a külföldiek beengedése az országba, mint a helyieké (itt visszaelőznek az útitársak :). Azon ne lepődjünk meg, hogy a "nők és gyermekek" sorában egyedülálló férfiak állnak, meg úgy általában, mindenki áll mindenhol. Az "összegyűjtött" papírokat viszont meg kell őrizni, legyen az a határőrtől kapott színes papírlap vagy a bőröndünk feladási szelvénye - ezeket ellenőrzik a reptér területén (pl. azért, hogy mindenki csak a saját csomagjával sétáljon ki). A visszaúton pedig legyen nálunk a kinyomtatott repülőjegy valamint névtábla a bőröndökön - Karachiban csak a jeggyel rendelkezőket engedik be a repülőtér területére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése